Egejsko more i njegova najlepša ostrva

More koje se prostire između Grčke i Turske jeste Egejsko more. U njemu se nalazi veliki broj ostrva, onih poznatih i manje poznatih. Međutim, bez obzira na to, sva ostrva u Egejskom moru karakterišu divne plaže, autentična arhitektura i prelepa, na mnogim od njih, netaknuta priroda. Letovanje na jednom od ostrva u ovoj regiji mogu biti odličan izbor, ukoliko volite lepe plažel, prirodu i uređena naselja, uživate u morskim plodovima i volite istoriju…

Ostrva Egejskog mora su podeljena na 7 grupa: Trakijska ostrva, Istočno egejska, Severni Sporadi, Kikladi, Saronska ostrva, Dodekanezi i ostrvo Krit. U ovom tekstu ćemo se baviti onim manje poznatim ostrvima, ali ništa manje lepim i prijatnim za odmor.

Milos – ostrvo ljubavi, boja i sreće

Milos ostrvo se nalazi između Krita i Atine i predstavlja jedno od najzanimljivijih ostrva grupe Kiklada. Glavni grad ostrva je Plaka, koji datira još iz srednjeg veka. Odavde, autobusom ili kolima, možete obići najveći broj zanimljivosti. Izgled ostrva u velikoj meri oblikuju strme ulice ili stepenice koje su okrečene u belo, kao i bele kuće na kojima su vrata i prozori ofarbani u plavo i balkoni puni cveća . Celo ostrvo je brdovito i broji čak oko 70 plaža, od kojih je najduža Hivadolimni, a neke od najpoznatijih su Sarakiniko, Papafragas, Firiplaka, Agios Ioannis, Lagada…

Od svih plaža ona koja se posebno izdvaja jeste plaža Sarakiniko koja je smeštena na 4 km od Plake i, zbog vulkanskih stena koje su bele i prelepo oblikovane, spada u jednu od najlepših plaža u Grčkoj. Sa druge strane, Papafragas plaža nalazi se na 13 km od Plake i predstavlja jednu od najinteresantnijih plaža na Milosu zbog mračnih i dubokih pećina koje se ovde možete videti.

Mikonos – ostrvo vetrenjača, magičnih plaža i žurki do zore

Mikonos ostrvo pripada grupi Kiklada i predstavlja ostrvo koje je poznato po kristalno čistom moru, predivnim peščanim plažama sa peskom zlatne boje. Bilo da ste u potrazi za dobrim provodom, letujete sa decom ili volite pak mirniji odmor i tišinu, pronaći ćete plažu koja odgovara vašim potrebama.

Ostrvo posećuju milioni turista, pa čak i svetske zvezde. Može se reći da je Mikonos jedno od najpoznatijih svetskih ostrva. Poznato je i po žurkama koje počinju rano popodne i traju do jutarnjih časova, kao i po prelepim plažama. Neke od najpoznatijih peščanih plaža su: Ornos, Platis, Agios Stefanos, Gialos, Paradise plaža , Elia, Livadi i mnoge druge. Na plažama se nalazi mnogo turističkih objekata, beach barova koji organizuju žurke, taverni i centara za sportove na vodi.

Na Mikonosu možete posmatrati zalazak sunca iz Male Venecije, prošetati ulicama Hora, kupati se na egzotičnim plažama, uživati u čarima Mikonos grada, noćnom životu i provesti odmor koje ćete zauvek pamtiti.

Ostrvo Mikonos u Egejskom moru
Ostrvo Mikonos

Kos – ostrvo Hipokrata, oca medicine

Kos ostrvo spada u grupu Dodekaneza i treće je po veličini ostrvo u ovoj grupi. Nalazi se tačno preko puta Bodruma, udaljeno samo 7 km od Turske obale. U svetu je ostrvo Kos najpoznatije po tome što predstavlja rodni kraj čuvenog Hipokrata, čije je najznačajnije delo njegova zakletva i temelj je moderne medicine.

Ovde možete posetiti dosta toga, kao što je Asklepion koji je u antičko vreme bio centar za lečenje, a danas je jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta. Takođe, trebalo bi posetiti i antičku Agoru, rimski Odeon i mesto Kefalos gde se nalaze ostaci utvrđenja. Pored toga, u Kosu ne treba propustiti ni organizovano grčko veče, uživanje u zalasku sunca u selu Zia, posetu vulkanskog ostrva Nisiros i Bodruma, kao i obilazak ostrva Pserimos, Plati i Kalimnos.

Kos grad, koji se naziva još i Chora, karakterišu široke ulice i parkovi, uređene stazice, kao i mnogobrojne, lepo uređene biciklističke staze, pa se zbog toga Kos često karakteriše i kao ostrvo bicikala.

Plaže Kosa se smatraju jednim od najlepših plaža Dodekaneza i većina njih je peščana, sa kristalno čistim morem. Najpopularnija je Paradise plaža koja je odlično uređena i odlikuje je svetlucava voda. Na samo 8 km od grada Kosa nalazi se plaža Terma sa izvorima tople lekovite vode. Svojom lepotom se izdvajaju i plaže Psalidi, Lambi, Mastihari, Kardamena, Tigaki i Marmari.

Ukoliko je Grčka letovanje za vas pravo uživanje, a do sada niste posetili ostrva Milos, Mikonos i Kos – razmislite o odmoru na jednoj od ovih destinacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.